Restaurangen

Restaurangen

Ägare Magnus Bentzer & köksmästare Tal Borenshtein har tillsammans skapat en säsongsbetonad meny med influenser från hela världen

Här finns något för alla

A la carte & dryck | Dessert & avec  | Källarvinlista

 

Sparris med Norbert Lang. En sann klassiker

Jag är född 1950 i en liten by nära Aachen i Tyskland på gränsen till Holland. Uppväxt på en liten gård och fick tidigt lära mig att ta hand om alla råvaror som odlades och slaktades. Självklart följde man säsongerna för det fanns egentligen inget alternativ. På den vägen väcktes mitt tidiga intresse för god mat. Efter restaurangskola i Aachen och gesällbrev jobbade jag sen på topp-restauranger i Tyskland. Till Sverige kom jag 1969. Här började jag på Grand Hotell i Stockholm sen följde Riche, Strand Hotell & Grand Hotell Saltsjöbaden. Jag blev egenföretagare med Restaurang Blomstergården som första anhalt 1977 och 1982 blev jag så restaurangägare på Strandvägen. Jag drev med framgång min restaurang Paul & Norbert under tre decennier. Faktum är att vi tillhörde den kulinariska eliten i Sverige. Restaurangen belönades med en stjärna i Guide Rouge och 1990 fick jag mottaga Gastronomiska Akademiens guldmedalj för ”utomordentliga insatser för matkulturen”.

För mig är framgångsreceptet enkelt: bra råvaror och hög smak är det enda som gäller. Det är så jag erhållit mina toppbetyg i såväl nationella som internationella restaurangguider. Jag har också fått möjlighet att medverka i radio och tv för att förmedla mina kunskaper och min passion för sparris. Under åren har jag även presenterat alla sparrisrecept i en bok med titeln: ”Sparris, sanningar & myter odling & recept”. Det kan också berättas att mina mångåriga gästspel som kretsar kring sparris är mycket uppskattade runt om i Sverige och i Oslo.

När något är eftertraktat uppstår lätt myter det gäller även sparris. Är det sant att Kejsaren i Kina åt sparris anrättningar 300 f Kr eller att Faraoner i det gamla Egypten ungefär samtidigt nöjt av sparrisfrivoliter? Sparrisen har sitt ursprung vid ständerna kring Eufrat & Tigris & östra Medelhavet där finns fortfarande vild växande sparris. Dokumenterat är att Grekerna (Hippokrates 420 f Kr) använde sparris som medicinal växt Sparriskokades i vin med ättika, salt och olja. Det skulle rena kroppen. Sparrisen ansågs även ha en positiv inverkan på kärlekslivet, särskilt hos männen, inte så konstig att min kära hustru längtar efter denna säsong. Välkomna att förföras, blir ni inte förförda så är det inte sparrisens fel.

Norbert Lang

Om ni är ett större sällskap på över tolv personer önskar vi att ni förutbestämmer EN meny för hela sällskapet.
Detta för att vi ska kunna ge er den bästa tänkbara servicen. Har ni ej möjlighet till förbeställning så kan ni välja från den begränsade menyn på plats. Ni finner båda menyerna nedan.

  Sällskapsmenyn

Begränsade menyn

Har ni specifika önskemål eller frågor kring menyn?
Tveka inte att kontakta oss på 08-650 22 20 eller bokabord@39wast.se